7 vragen over de aankoop van een nieuwbouw

Heeft u een vastgoed gevonden dat aan uw verwachtingen lijkt te voldoen, maar het betreft een nieuwbouw? Of misschien heeft u de intentie om uw eigen woning te laten bouwen? Dit is wat u moet weten voordat u zich in de nieuwbouw waagt!

1. Wanneer en hoe wordt u eigenaar van een vastgoed gekocht op plan?
Vanaf de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst wordt u eigenaar van de grond. Het eigendom van het huis wordt u geleidelijk overgedragen naarmate de bouwwerkzaamheden vorderen. Maak je geen zorgen, de notaris zal specifieke clausules opnemen in de verkoopakte om volledige transparantie te garanderen over het proces.
2. Hoeveel bedragen de aankoopkosten?
In België is de aankoop van een onroerend goed belast. U heeft waarschijnlijk al gehoord van de "registratierechten". Als het vastgoed een nieuwbouw betreft, zal de verkoop eerder belast worden volgens het btw-regime, namelijk 21%. Het is mogelijk om uw aankoopkosten te berekenen door een schatting te maken via de rekentool die beschikbaar is op notaire.be.
3. Wat zijn de betalingsmodaliteiten?
Het is illegaal om de volledige kosten van de werken te betalen vóór de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst. De verkoper kan u echter om een aanbetaling vragen, die niet meer dan 5% van de totale prijs mag bedragen. Let op! Wees voorzichtig, want in geval van faillissement van de aannemer kunt u deze aanbetaling verliezen. Pas na de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst kunt u de prijs van de grond en de reeds uitgevoerde werken betalen. Het resterende saldo kan worden betaald naarmate de werken vorderen.
4. Kan de prijs van het vastgoed tijdens het proces stijgen?
Weet dat de verkoper de prijs niet meer kan wijzigen zodra de voorlopige verkoopovereenkomst is ondertekend, tenzij er een prijsherzieningsclausule is opgenomen. Elke verhoging moet echter gerechtvaardigd worden door factoren zoals de indexering van de lonen van de arbeiders of de stijging van de prijzen van bouwmaterialen. Wees gerust, als u van gedachten verandert nadat u het vastgoed heeft gereserveerd vanwege een prijsverhoging, kunt u zich zonder kosten terugtrekken uit de verkoop. Als u een aanbetaling heeft gedaan, wordt deze aan u terugbetaald.
5. Wat moet u controleren voordat u koopt?
Zoals bij elke aankoop is het belangrijk om de buurt te bezoeken om te controleren of deze aan uw verwachtingen voldoet. Als u overweegt een appartement te kopen, vergeet dan niet om informatie in te winnen over de mede-eigendom, inclusief de vaste kosten en de regels die deze regelen. Voor een aankoop op plan is het ook essentieel om informatie in te winnen over de eerdere projecten van de ontwikkelaar en de architect. Vergeet niet de verwachte oplevertermijn te controleren om onaangename verrassingen te voorkomen.
6. Wordt de voltooiing van de werken gegarandeerd?
De Breyne-wet verplicht de aannemer om een borgstelling bij een financiële instelling te verstrekken. Deze garantie bedraagt 5% van de prijs van de werken voor een erkende aannemer en 100% voor een niet-erkende aannemer. Een niet-erkende aannemer biedt dus een garantie voor de voltooiing van de werken. In geval van faillissement bijvoorbeeld, zal de bank de benodigde fondsen ter beschikking stellen om de werken aan uw huis te voltooien.
7. Wordt u belast op de meerwaarde als u uw vastgoed later doorverkoopt?

Als u een onroerend goed verkoopt minder dan 5 jaar na de aankoop, kunt u onderworpen zijn aan een belasting op de meerwaarde, met een tarief van 16,5%. De meerwaarde wordt berekend door de aankoopprijs van het vastgoed af te trekken van de verkoopprijs. Deze belasting is echter niet van toepassing op "gezinswoningen". Met andere woorden, als u in het vastgoed met uw gezin woonde, wordt er geen belasting geheven op de meerwaarde. Als het vastgoed echter werd verhuurd en u het verkoopt, is de belasting wel van toepassing.